Rossz idő volt ma Jasperben, és úgy általában mindenhol, így elindultunk észak felé az orrunk után. Láttunk sólymokat és prérifarkast, sőt mormotát is (ami nem gyakori mert többségben a föld alatt tartózkodnak), de sajnos túl gyorsak voltak ahhoz, hogy képeket csináljak. Azért találtunk szép kis helyeket, és szép vadvirágokat.
Mikor kiértünk Edmontonból mindenhol ez a sárga látvány fogadott minket:Magyarul repce...itt ez a legnépszerűbb és leggyakoribb olaj-fajta. A kép nem adja vissza, de nagyon-nagyon rikító sárga :))))

Mindenhol farmok, lovak, lámák, és tehenek...a szokásos itt a préri vidéken. Az út mellett sok szép virágot láttunk, íme a három leggyakoribb:

Aranyvessző: Állítólag szifiliszt és mumpszot gyógyítottak a teájával az őslakosok, de használták ételszínezék gyanánt és leves-sűrítőnek is bevált :)

Erdei deréce: Az angol neve Közönséges Tűz-gyom vagy ilyesmi. A fiatal hajtásokat úgy fogasztották, mint a spárgát (eltöröd a szárat, a törés alatti rész a túl kemény, ehetetlen fele a növénynek, a törés feletti pedig az ehető). Teáját hashajtó hatása miatt itták.

A mögötte látható fehér virág egy bürök-féle, erősen mérgező, szegény Szókratésznek bürökből készült teát kellett meginnia büntetés gyanánt, szokatlan tanai miatt...szép kis halálbüntetés!

Ez a szépség egy liliom (Fa-liliom ha le akarom fordítani magyarra az angol nevét). Főzetét horzsolásokra, sebekre használják, de hatékony nehéz szülés, láz esetén is.

3 óra vezetés után beértünk Lac La Biche-be, ami egy hatalmas tóra épült pici város, és tele van hatalmas árvaszúnyogokkal éppen...ki sem szálltam a kocsiból hehehe. A várostól nem messze állnak egy régi, felújított misszió épületei...nagyon rossz energia veszi körül, sok szenvedést, gonoszságot éreztem, hideget...brrrrr, majd utána olvasok az biztos. Jim egyetértett, a legtöbb ilyen hely nem volt vidám...főleg nem az őslakosok számára, akiket úgy kezeltek, mint az állatokat.

A templom és a főépület

Visszafelé megálltunk egy zsúfolt tónál, Long Lake (Hosszú tó) a neve, sokan voltak, szinte kedvem támadt volna kempingezni

Long Lake

Sirályok mindenütt...és hatalmas példányok :DD
E kis tóparti virág magyar neve Tisztesfű. Keserű, erős illata van, ami főzéssel enyhíthető, teáját sebek, vérzés és ízületi fájdalmak ellen alkalmazták, de sokan állítják, hogy semmi hatása nincs, csak gyógyszerre emlékeztető szaga téveszette meg az embereket :)És végül, de nem utolsósorban: hód-lak :)This entry was posted on 8:42 PM and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    nuca said...

    Szuper ez a blog, mintha én is kirándulnék!:)

  1. ... on July 11, 2010 at 6:35 AM  
  2. Szoffy said...

    :) Én is szeretem a Te útleírásaidat és legalább lélekben megtapasztaljuk hogy merre jár a másik :)

  3. ... on July 11, 2010 at 8:07 PM